2.

Σόφια!

21 Ιουνίου - 07 Ιουλίου 2013

ΠΟΛΗ

Η Σόφια, είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας. Βρίσκεται στη δυτική Βουλγαρία, στις πλαγιές του όρους Βίτοσα, και είναι το βασικό διοικητικό, βιομηχανικό και συγκοινωνιακό κέντρο της χώρας. Η πόλη της Σόφιας έχει αδελφοποιηθεί με την Αθήνα, καθώς και με πολλές άλλες πρωτεύουσες.

Ήδη από τη νεολιθική εποχή στην περιοχή, υπήρχε οικισμός, ο οποίος αργότερα κατά τη ρωμαϊκή κατοχή, είναι γνωστός με το όνομα Σαρδική ή Σερδική. Από τα μέσα του 6ου αιώνα, η πόλη αναπτύσσεται σε σημαντικό διοικητικό κέντρο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, με το όνομα Τριαδίτσα. Από το 809 μ.Χ. η πόλη μπαίνει στα όρια του βουλγαρικού κράτους και παίρνει το σλάβικο όνομα Σρεντέτς. Σαν Σόφια είναι γνωστή από τις αρχές του 15ου αιώνα, επειδή εκείνο τον καιρό η βασικότερη εκκλησία της περιοχής ήταν η Αγία Σοφία. Μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό και τη δημιουργία του Βουλγαρικού κράτους, η πόλη επιλέγεται για πρωτεύουσά του.

Περιτριγυρισμένη από ένα μεγάλο πάρκο, η Σόφια, η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας, βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βίτοσα, δημοφιλούς προορισμού για σκι. Με μεγάλη ιστορία, η Σόφια είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης. Το εθνικό ιστορικό μουσείο είναι ένα από τα πιο πλούσια της ανατολικής Ευρώπης. Πλατιές, λιθόστρωτες λεωφόροι, όμορφες μπουτίκ και πραγματικά ξέφρενη νυχτερινή ζωή πρωταγωνιστούν σ’ αυτή την πόλη των 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων. Μπορείτε να μετακινηθείτε εύκολα στην πόλη χρησιμοποιώντας τρόλεϊ, τραμ και λεωφορεία.

Η καρδιά της μεταπολεμικής κομμουνιστικής Σόφιας βρισκόταν στην πλατεία Nezavisimost (βόρεια της πλατείας Sveta Nedelya), μια μακρόστενη πλατεία στις τρεις πλευρές της οποίας χτίστηκαν μεταπολεμικά αυστηρά κτίσματα-μεγαθήρια, για να στεγάσουν την κομματική νομενκλατούρα. Σήμερα εδώ στεγάζεται το τριώροφο εμπορικό κέντρο Tzum, το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης, καθώς και γραφεία βουλευτών.

Από εδώ ξεκινά και ο χαρακτηριστικός κίτρινος λιθόστρωτος δρόμος, μήκους ενός χιλιομέτρου, ο οποίος μέσω της πλατείας Aleksandar Batenberg και της λεωφόρου Tsar Osvoboditel θυμίζει πόλη της κεντρικής Ευρώπης, φιλοξενώντας τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Σόφιας. Στο βόρειο άκρο της εκτεταμένης πλατείας Batenberg ξεχωρίζει το πρώην βασιλικό παλάτι, το οποίο φιλοξενεί σήμερα την Εθνική Πινακοθήκη, ένα πανόραμα της βουλγαρικής καλλιτεχνικής δημιουργίας που ξεκινά από τον 19ο αιώνα. Στο ίδιο κτίσμα στεγάζεται και το Εθνογραφικό Μουσείο, με μια μεγάλη συλλογή ενδυμασιών, χαλιών και αντικειμένων καθημερινής χρήσης από όλη τη χώρα.

Καιρός να ξαποστάσουμε, όμως, κατευθυνόμενοι ακριβώς απέναντι, στο πάρκο. Στο κεντρικότερο πάρκο της πόλης, Gradskata Gradina σημαντικό αξιοθέατο αποτελεί το νεοκλασικό μπορντό κτίριο που στεγάζει το εθνικό θέατρο Ivan Vazov, ενώ στη γειτονική Δημοτική Πινακοθήκη διοργανώνονται πρωτοποριακές εκθέσεις. Παραδίπλα ξεχωρίζει το αρχαιολογικό μουσείο, που στεγάζεται στο καλοδιατηρημένο Buyuk Djami (Μεγάλο Τζαμί), φιλοξενώντας τα σημαντικότερα ρωμαϊκά, ελληνιστικά και μεσαιωνικά ευρήματα της βουλγαρικής γης. Απέναντι από την είσοδο του μουσείου εδρεύει το Προεδρικό Μέγαρο, με τους ντυμένους με στολές του 19ου αιώνα φρουρούς να πραγματοποιούν την αλλαγή φρουράς κάθε ώρα, προς τέρψιν των τουριστών. Πίσω από το Προεδρικό Μέγαρο, στη νότια πλευρά της πλατείας Nezavisimost, συναντάμε μια περίεργη διάταξη: το ξενοδοχείο Sheraton και στην εσωτερική αυλή του την παλαιότερη εκκλησία της πόλης, τη Ροτόντα Sveti Georgi (Άγιος Γεώργιος) του 4ου αιώνα, και γύρω της απομεινάρια από τη ρωμαϊκή περίοδο της Σόφιας.

Πηγή: Wikipedia