3.

Αθήνα!

25-28 Απριλίου 2014

ΠΟΛΗ

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα πόλη της Ελλάδας και ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής. Συνιστά το οικονομικό, πολιτιστικό και διοικητικό κέντρο της χώρας. Πήρε το όνομά της από τη αρχαία θεά Αθηνά που ήταν και η προστάτιδά της. Η ευρύτερη περιοχή της Αθήνας αναπτύσσεται γύρω από το κέντρο της, που ταυτίζεται με τον Δήμο Αθηναίων, και περιλαμβάνει συνολικά 35 δήμους κατανεμημένους σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες (Κεντρικός, Βόρειος, Νότιος και Δυτικός Τομέας Αθηνών).

Ο “χρυσός αιώνας” της Αθηναϊκής Δημοκρατίας ήταν ο 5ος αιώνα π.Χ., λίγο μετά με την ανάληψη της αρχηγίας των δημοκρατικών από τον Περικλή (490-429 π.Χ) και τη λήξη του Πρώτου Πελοποννησιακού Πολέμου. Τότε χτίστηκαν τα μνημεία της Ακρόπολης ενώ γράφτηκαν οι πιο “χρυσές” σελίδες στην Ιστορία της.

Το 1834, η Αθήνα ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα του νεοσύστατου τότε Κράτους, με διάταγμα της Αντιβασιλείας, και ένα χρόνο μετά έγιναν οι πρώτες δημοτικές εκλογές, οι οποίες ανέδειξαν δήμαρχο τον Ανάργυρο Πετράκη. Το 1843, μετά από μυστικές διαβουλεύσεις στο σπίτι ενός μεγάλου Έλληνα, του Μακρυγιάννη, ξεκίνησε η μεγάλη εξέγερση του λαού και της φρουράς της Αθήνας, με αποτέλεσμα την παραχώρηση Συντάγματος. Το 1862, καταργείται η βασιλεία του Όθωνα και ένα χρόνο μετά, τον διαδέχεται ο Γεώργιος ο Α’. Το 1896 στην Αθήνα αναβίωσαν οι πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Η Αθήνα σήμερα είναι μία σύγχρονη πόλη αλλά και διάσημη για την ιστορία της, καθώς στην αρχαιότητα ήταν πανίσχυρη πόλη-κράτος και σημαντικότατο κέντρο πολιτισμού· θεωρείται η ιστορικότερη πόλη της Ευρώπης μαζί με τη Ρώμη. Είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα αρχαία μνημεία που διασώθηκαν, έστω και μερικώς, στο πέρασμα των αιώνων.

Επίνειο της ιστορικής -αλλά και της σύγχρονης- πόλης είναι ο Πειραιάς, 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το κέντρο της Αθήνας.

Στην Αρχαία Ελλάδα η Αθήνα αναφερόταν στον πληθυντικό: «Αθήναι»· το 19ο αιώνα το όνομα αυτό επανήλθε ως το επίσημο όνομα της πόλης. Στη δεκαετία του 1970, με την εγκατάλειψη της καθαρεύουσας, το όνομα «Αθήνα» καθιερώθηκε ως το επίσημο. Πολιούχος των Αθηνών είναι ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης.